Ruimte voor nieuwe dingen

Ik wil graag iets met jullie delen. Het is hier in Ethiopië, in de streek van de farm, nu de tijd van de grote stofstormen. Er lijkt niets aan de hand, het begint een beetje te waaien en dan zie je ineens een muur van zand op je afkomen. Soms is zo’n zandstorm in een paar tellen voorbij maar het kan ook voorkomen dat de zandstorm lang aanhoudt. Alle ramen en deuren dicht en binnen blijven tot het voorbij is, is het beste. HET IS, en het trekt wel weer voorbij!

Eergisteren was er ook weer zo’n lange stofstorm. De wind ging flink te keer. De bomen in de tuin zwiepten heen en weer. Ze waren gelukkig veerkrachtig genoeg om stand te houden.

Na de storm werd het weer rustig en ik kreeg een berichtje van mijn liefste dat hij naar huis zou komen. Omdat mijn hond Balou het altijd erg leuk vindt om mijn liefste en zijn hond Herman tegemoet te lopen ging ik met Balou op pad. We liepen richting de poort. De poort is groen, maar ik zag geen groen. Er was alleen maar bruin, het zag er raar uit. Toen we dichterbij waren gekomen bleek dat de enige boom die hier stond toen wij hier 13 jaar geleden met het bedrijf begonnen, was omgewaaid. Het was een grote acacia van zeker 5 meter hoog. Het was in het begin het enige punt op het bedrijf waar schaduw was. Onder de boom werd pauze gehouden, er werd gegeten, gelachen en er werden verhalen verteld. De boom is altijd blijven staan. Ook toen de plaatselijke elektriciteitsmaatschappij kwam om de boom om te hakken vanwege een leiding die precies op de plek waar de boom stond moest gaan lopen. Marc, die erg op de boom gesteld was geraakt, verbood het omhakken van de boom en stelde voor om de leiding om de boom heen te leggen. Dat was kennelijk te moeilijk. De boom bleef staan en de stroomleiding is nooit doorgetrokken.

En nu is de boom dus omgewaaid. Het was een soort monument dat meegroeide met de farm. Terwijl om ons heen geen een boom de kans kreeg om normaal te groeien, floreerde onze acacia. De boom bood plaats aan veel verschillende vogels en apen, geurde heerlijk als het tijd was om te bloeien en bood schaduw aan alles wat er onder de boom was.

En nu? Nu is er plaats ontstaan voor iets nieuws. Er zal een nieuwe boom geplant gaan worden. Zeer symbolisch zijn we in deze tijd ook bezig om ruimte te maken voor nieuwe dingen in ons leven. De natuur en ons leven lopen dus aardig synchroon!

Als extra zegening van boven kwam er vandaag na lang wachten eindelijk weer eens een enorme regenbui naar beneden! Terwijl iedereen stond te schuilen zijn wij lekker door de regen gaan rennen en lopen. We zijn helemaal doornat geregend! Ja, in Afrika kan je daar echt van genieten.

Ruimte voor iets nieuws en zegen van boven, ik ben er blij mee!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *